ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Η Επίδραση του Χριστιανισμού στις Σχέσεις του Βυζαντίου με τους λαούς της Ανατολής

Η Επίδραση του Χριστιανισμού στις Σχέσεις του Βυζαντίου με τους λαούς της Ανατολής

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ  ΑΝΑΤΟΛΗΣ   

Από τον 7ον αι. μ.Χ. ξεκινούν οι πρώτες συγκρούσεις του βυζαντινού κράτους με τους Άραβες. Αιτία ήταν η ενοποίηση και η καθιέρωση του Ισλαμισμού στην Αραβική Χερσόνησο. Ο   Μωάμεθ, ως αρχηγός μεγάλης θρησκευτικής κοινότητας, το 630 μ.Χ.κατέλαβε τη Μέκκα,  κατάστρεψε την πολυθεϊστική λατρεία και  επέβαλλε το Ισλάμ και τη λατρεία ενός Θεού (Αλλάχ). Η αραβική εξάπλωση αποτέλεσε ένα καταστροφικό ρήγμα για τη Βυζαντινή  αυτοκρατορία και τον Χριστιανισμό. Οι αραβικές επιδράσεις στον Χριστιανισμό δεν ήταν σημαντικές και ουσιαστικές. Η κυριότερη αραβική επίδραση ήταν η τάση πολλών Χριστιανών να καταργήσουν τις εικόνες σαν μέσο λατρείας του Θεού. Η  απεικόνιση δηλαδή του Θεού που πίστευαν οι Χριστιανοί, ήταν αντίθετη με την βασική αρχή του Ισλάμ, απασχόλησε πολύ τους Χριστιανούς και  έτσι οδήγησε  στην έκρηξη της εικονομαχίας το 726 μ.Χ.. Οι Άραβες όμως για την καλή λειτουργία του κράτους τους επηρεάστηκαν σημαντικά από την παράδοση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας όσον αφορά τους τομείς της τέχνης και της κρατικής οργάνωσης .  

Κατά τον 10ο και 11ο αιώνα έχουμε την εμφάνιση των  Σελτζούκων Τούρκων. Αυτοί ήταν νομάδες της κεντρικής Ασίας οι οποίοι προσηλυτίσθηκαν στον Μωαμεθανισμό. Ο φανατισμός τους ήταν τόσο ορμητικός, ώστε κατάφεραν η κυριαρχία τους να παγιωθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στα νότια παράλια της Μ. Ασίας. Από τα μέσα του 13ου αιώνα έχουμε και την εξάπλωση νέων τουρκικών φύλων των Τουρκομάνων και των Οθωμανών Τούρκων. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η εξάπλωση του Μωαμεθανισμού σε ολόκληρη την Μ. Ασία, ο εξισλαμισμός πολλών Χριστιανών και η μεταφορά της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στα ευρωπαϊκά εδάφη . 

Στο τέλος του 6ου αιώνα έχουμε την εμφάνιση και εγκατάσταση των Σλάβων στα Βαλκάνια και στον Ελλαδικό χώρο. Η συναναστροφή τους με τους Έλληνες βοήθησε στον εκχριστιανισμό τους και στην αφομοίωσή τους από το ελληνικό στοιχείο . 

Εκτός από τους Σλάβους έχουμε και την εγκατάσταση και άλλων φύλων στα βόρεια Βαλκάνια τους Σέρβους και τους Κροάτες. Η θέση της εγκατάστασής τους αποτελούσε το σημείο επαφής που συνέδεε τη Βυζαντινή αυτοκρατορία με τη δυτική Ευρώπη. Έτσι παρατηρείται μία σύγκρουση μεταξύ των δύο αντίρροπων δυνάμεων δυτικής και βυζαντινής. Οι Κροάτες τον 9ο αιώνα ασπάζονται το Ρωμαιοκαθολικισμό και διαμορφώνουν το Κροατικό βασίλειο στο οποίο αργότερα ενσωματώθηκε και το Ουγγρικό. Οι Σέρβοι  (συμπεριλαμβανομένων και των Βοσνίων), στο τέλος του 8ου αιώνα ασπάστηκαν το Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα. Το Σερβικό κράτος, ύστερα από τις βυζαντινές επιρροές, μιμήθηκε κατά πολύ τη διοίκηση και την εθιμοτυπία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας . 

Τον 8ο αιώνα έχουμε τη δημιουργία στα Βαλκάνια του πρώτου Βουλγαρικού κράτους, το οποίο σχηματίστηκε από τη συγχώνευση των πρωτοβούλγαρων (τουρκικό φύλο που αρχικά κατοικούσε στον Καύκασο) και των Σλάβων των Επτά γενεών. Αν και οι σχέσεις των Βουλγάρων με το Βυζάντιο δεν ήταν πάντοτε ειρηνικές εν τούτοις το Βουλγαρικό κράτος επηρεάστηκε σημαντικά σε πολλούς τομείς από την αίγλη του βυζαντινού πολιτισμού. Το βουλγαρικό αλφάβητο στηρίχθηκε στο ελληνικό και η εκπαίδευσή τους στη μελέτη Ελλήνων εκκλησιαστικών. Η κατασκευή των ανακτόρων τους είχε βυζαντινό ύφος και το 864 μ.Χ. έγινε ο εκχριστιανισμός τους . 

Στα μέσα του 9ου αιώνα εμφανίζεται ένα νέο ισχυρό κράτος οι Ρως. Οι Ρως είναι μία ομάδα από την ανατολικήΣκανδιναβία, κλάδος των ΒίκινγκςΝορμανδών) η οποία συνενώθηκε με τα αδύναμα σλαβικά φύλα της βορειοδυτικής  Ρωσίας και του Κιέβου, δίνοντας το όνομά τους με το οποίο και καθιερώθηκαν. Με την βάπτιση της Ρωσίδας πριγκίπισσας Όλγας επιτεύχθηκε ο εκχριστιανισμός του Ρωσικού έθνους με την ομαδική βάπτιση. Αργότερα με τον γάμο της αδελφής του αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ της Άννας με τον Βλαδίμηρο ηγεμόνα των Ρως υιοθετήθηκε η βυζαντινή εθιμοτυπία στη ρωσική αυλή. Πραγματοποιείται τότε η μετάφραση του Ευαγγελίου στα ρωσικά,  η οργάνωση σε επισκοπές των ρωσικών επαρχιών και ο διορισμός επισκόπων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο ρωσικός πολιτισμός γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη με τη βοήθεια Βυζαντινών λογίων και καλλιτεχνών και τη κατασκευή στο Κίεβο βιβλιοθήκης με πολλά λατινικά, ελληνικά και σλαβικά βιβλία. Η Ρωσία αποτέλεσε σημαντικό στήριγμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στους αγώνες της για επιβίωση.

taromanteia.gr

29/08/2021 5:12 μμ.
Διάφορα θέματα